Lista mea de bloguri

joi, 27 martie 2014

Sportul Băcăuan nr 30

I“Sportul Băcăuan” la numărul 30

  Treburile s-au miscat mai repede decât am crezut eu că se pot întâmpla, de pe 31 ianuarie am intrat deja în anul Calului de Lemn, astfel că acum este februarie  şi deja lucrăm la al doilea număr al revistei  care apare în anul 2014, respectiv numărul 30.
Despre primul numar pe anul 2014, respectiv nr 29 tot mai mulţi s-au arătat mulţumiţi de imagistica ei dar şi de calitatea informaţiei.
Şi dacă păstrând aceeaşi linie reuşim să ajutăm cititorul  să se rupă de cotidian pentru câteva ore, citind, răsfoind, parcurgând sau poate chiar  savurând unele texte suntem mulţumiţi; ca să nu mai menţionăm faptul că ţinta noastră  este de ajunge în principal la cei cu adevărat intresaţi.
Oricum, pentru noi toţi,echipa “Sportul Băcăuan”, faptul că am ajuns la numărul 30 este o realizare importantă, o conjunctură aniversară fericită aş putea spune.
O dorinţă de-a mea mai veche a fost să organizez o o întâlnire a tuturor redactorilor “Sportului Băcăuan” într-un cadru prietenesc, într-o atmosferă plăcută, caldă  dar la mijloc fiind întotdeauna vorba  de spaţiu şi de bani elanul iniţial mi s-a cam estompat, ca să nu spun tăiat ;)
Dar cum dragostea întotdeauna învinge…..
Marii campioni ai sportului au scris istorie şi au marcat pentru totdeauna prin evolutiile şi rezultatele lor deosebite disciplinele din care au făcut parte. Pentru mine însă, ei au reprezentat mult mai mult decât atât. Sunt oamenii care m-au făcut să incep să iubesc sportul, să pot vedea partea frumoasă a acestuia şi să devin din spectator suporter atunci când timpul şi celelalte conjuncturi îmi permit acest lucru. Este incredibilă şi atât de greu de descris senzaţia pe care o ai atunci când te trezeşti dimineaţa cu gândul că astăzi este un joc sau o competiţie pentru care ai aşteptat toată săptămâna, luna sau poate tot anul, şi că sportivul tău preferat sau echipa ta preferată va trebui să evolueze. De multe ori, în cazul  unui succes al favoriţilor tăi, se întâmplă să simţi o asemenea bucurie ca şi cum tu ai fi fost cel care a câştigat, iar victoria este de fapt şi a ta chiar dacă pentru câştigăror/câştigători de multe ori rămâi toată viaţa admiratorul din umbră.
Apreciez în acest sens strategiile de marketing ale sportivilor sau echipelor care premiază suporterii fideli într-un fel sau altul.
Îmi amintesc  de mine când eram copilă…..se pare că, cunoştinţele mele “sportive” de atunci erau-pentru locul şi vremurile de atunci -chiar surprinzătoare în primul rand
pentru că eram “o fată” şi chiar una cam firavă şi extrem de micuţă. Mulţi îmi prevedeau o carieră în jurnalismul sportiv. Ca să nu mai spun că şi eu stăteam cu urechea lipită de radio atunci când vorbea Ghiţulescu, când comenta vreo competiţie la televizor Ţopescu şi citeam cu  real interes  ceea ce scria  Ioan Chirilă, deşi la vârsta aceea majoritatea aveau cu totul alte preocupări, poate mai captivante ? …
 În viaţă însă paşii m-au purtat spre cu totul alte sfere, cunoştinţele s-au estompat, pasiunea a pălit…….asta însă până în august 2011 când “vecinătatea”mea cu Leonard Popa şi Adrian Amalanci s-a dovedit a fi benefică şi ideea unei reviste de cultură sportivă a prins contur.
Revenind la sport şi sportivi…
   Despre marii campioni se spune că sunt de cele mai multe ori individualişti, aroganţi sau subiectivi…..ei bine, aceste păreri nu se verifică deloc în realitate atunci când vorbim de Eliodor Voica spre exemlu, “uriaşul” meu interlocutor din acest număr.
Mi-a plăcut de domnul Voica: este tânăr-despre prezenţa impresionantă şi agreabilă nu are sens să mai amintesc pentru că asta se vede de la mare distanţă chiar-punctual, discret, amabil,politicos şi cu foarte mult bun simţ, într-un cuvânt un campion “de omenie” pe care ţin neapărat să îl trec la rubrica “aşa da”.În mod sigur elevii lui au ce învăţa de la el şi în afara tehnicilor de joc.
    Daţi-mi voie să închei reafirmându-mi încă o dată bucuria de a reuşi să edităm numărul 30 al revistei “Sportul Băcăuan”, de a-mi reafirma încrederea şi speranţa în viitor.
   Totuşi, astrologii spun despre Anul Calului de Lemn  că se preconizează a fi anul al victoriilor fulgerătoare, al deciziilor luate rapid, fără amânare, dar şi al aventurilor neaşteptate şi al iubirilor pasionale. Aşadar pînă pe 15 februarie 2015 când se încheie calendaristic anul chinezesc orice e posibil…;)
   Până când frunzele se vor dezmorţi…să aveţi căldură în suflete!
                              Mihaela Băbuşanu Amalanci


Interviu cu ELIODOR VOICA, antrenorul echipei de handbal masculin Ştiinţa Muncipal Dedeman Bacău precum şi al echipei naţionale
“Patrimoniul genetic este în continuare unul foarte bun însă mentalul a rămas undeva în urmă”

Eliodor Voica s-a născut la 3 martie 1973.Unul dintre cei mai mari handbalişti ai României,fost mare inter stânga,”Colin”face practic parte din  ultima generaţie care a contat cu adevărat în handbalul mondial, cea din anii '90-'95.A început să joace handbal de la o vârstă fragedă, încă din anul  anul 1989 la CSŞ Moreni. A fost selecţionat la lotul de perspectivă al juniorilor, iar la vârsta de 16 ani a ajuns la Dinamo Bucureşti şi de acolo a fost cooptat în echipa mare. A fost un jucător extrem de  talentat şi disciplinat şi a obţinut de două ori titlul de “Cel mai bun jucător de handbal din România”, numărându-se printre primii patru marcatori ai ţării din toate timpurile. În 1993 a participat cu naţionala de tineret  la Campionatul Mondial unde a devenit golgheterul  competiţiei . Ultima ediţie de Campionat Mondial (seniori) la care a participat, a fost cea din  1995 din Islanda, unde tricolorii au ocupat locul 10.  A jucat de 205 ori pentru România, marcând 86 de goluri7. Pe lângă cele două titluri naţionale cucerite cu Dinamo  Bucureşti a mai fost campion şi cu Badel Zagreb din Croaţia echipă cu care a jucat şi o semifinală de Cupa Campionilor. A mai jucat în Germania, Croaţia, Slovenia şi Franţa, încheindu-ţi cariera de jucător la  echipa sa de suflet,  Dinamo.Din martie 2011 este antrenorul Ştiinţei Muncipal Dedeman Bacău iar din ianuarie 2012, Eliodor Voica a preluat şi funcţia de selecţioner al României.Fostul mare  inter al României încearcă să aducă redresarea şi  reînviorarea echipei naţionale care a obţinut calificarea la barajul pentru accederea la Campionatul Mondial de anul viitor, din Qatar ceea ce, în condiţiile actuale este chiar o reuşită remarcabilă.Cariera de antrenor şi-a început-o  în 2005, la Ploieşti, iar din 2007 a trecut pe banca tehnică a lui Dinamo Bucureşti. A venit în Bacău în martie 2011 şi a condus Ştiinţa Municipal Dedeman spre cea mai mare performanţă din istoria clubului: titlul de vicecampioană naţională, obţinut consecutiv în sezoanele 2011-2012 şi 2012-2013. Pe plan internaţional, Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău cu Voica la timonă, a avut cel mai lung parcurs în ediţia 2010-2011, în care s-a calificat în semifinalele Cupei Challenge. Cele mai multe meciuri europene, 10 la număr, au fost jucate de “studenţi” în stagiunea 2012-2013, când au reuşit să acceadă în grupele Cupei EHF. În vitrina clubului se mai regăsesc  două medalii de bronz, cucerite însă cu foarte mult timp în urmă, în  ediţiile 1967-1968 şi 1979-1980.
1.România care a deţinut supremaţia în handbalul masculin a ajuns nici să nu se mai califice la turneele finale?care ar fi cauzele?
România nu mai este în situaţia în care să îşi permită să aleagă un adversar..nu îşi mai poate permite luxul acesta.Nu mai suntem de foarte mult timp favoriţi şi, în afară de asta,  acum aproape toată lumea joacă foarte bine.Nu mi-am imaginat niciodată că  vom juca în precalificări, dar în punctul acesta ne aflăm acum şi trebuie să vedem ce putem face de aici  înainte.
2.Ce se întâmplă cu handbalul masculin românesc? Ce îi lipseşte pentru a fi din nou în elită şi de cât timp avem nevoie pentru o reconstrucţie?
Deocamdată suntem în situaţia de a ne bucura foarte mult şi pentru o simplă  calificare.În ceea ce privesc cauzele declinului acestea sunt multiple.Patrimoniul genetic este în continuare unul foarte bun însă mentalul a rămas undeva în mileniul trecut.Sportul este şi el mai mult sau mai putin direct proporţional  cu ceea ce trăim.Eu unul nu filtrez evoluţiile doar prin spectrul financiar psihosocial însă aceste aspecte au o influenţă majoră.
3. De cât timp am avea nevoie să ne redresăm?cât timp efectiv v-ar lua o reconstrucţie?
Apelăm la matematica simplă: dacă luăm în calcul faptul că am început reconstrucţia în 2009/2011 şi  avem nevoie de 10 de ani……. Este un termen realist de plecare pentru realizarea unei echipe naţionale competitive. Dar trebuie să o luăm treptat, etapă cu etapă.
4. Care este obiectivul actual al naţionalei?
Pe termen lung sunt calificările la toate turneele finale, inclusiv la Jocurile Olimpice. Am vrea ca acest lucru să se înfăptuiască cât mai repede cu putinţă, poate chiar la Olimpiada de la Rio.Obiectivele rămân în continuare aceleaşi:calificarea la turneele finale. Iar dacă va fi să ajungem acolo, atunci rezultatul poate fi privit ca o mare performanţă. Fiecare reuşită, fiecare minge, fiecare punct şi pas înainte contează.
5. La federaţie este nevoie de o schimbare?
Nu am convingerea că asta este calea cea mai bună care ne-ar putea duce către marea performanţă
6. Care sunt cauzele care au dus la declinul handbalui românesc? am putea spune căfetele ne salvează onoarea?
Ce să vă spun?diferenţa actuală  de valoare dintre handbalul feminin şi cel masculin este vizibilă…am putea spune doar că  fetele au menţinut handbalul la un nivel onorabil. Putem vorbi despre baza materială, de selecţie. În handbal, în sport, trebuie să investeşti. E ca într- o afacere. Alţii au investit, iar acum culeg roadele, noi nu am făcut-o încă…….
Totuşi, cum totul pe lume  este ciclic………despre declin , aş spune că unul dintre factorii care au dus la aceasta a fost şi exodul mare de jucători iar generaţiile următoare parcă nu au mai avut acelaşi aplomb…
7. Se spune că dacă Eliodor Voica părăseşte Bacăul toate speranţele şi proiectele băcăuane se vor nărui..
Nu cred….eu spun că este prea mult să îmi atribuiţi mie o astfel de “putere”.În orice caz, indiferent  dacă voi fi în  altă parte sau voi rămâne aici, oriunde voi fi tot la handbal mă voi raporta iar perspectivele băcăuane trebuie să recunosc că sunt unele promiţătoare şi asta nu poate decât să mă bucure.
8. Ce părere aveţi despe publicul băcăuan…de când aţi venit la echipă se pare că numărul lor a crescut..
În privinţa asta pot fi fericit: la Bacău avem un public minunat. L-aş numi dinamul echipei,principalul factor mobilizant Prin atmosfera creată, suporterii ne dau acel suflu de care avem nevoie pentru a ne autodepăşi, pentru a abţine rezultate pozitive. Le mulţumesc şi prin intermediul revistei dumneavoastră tuturor celor care sprijină echipa noastră şi le transmitem că avem nevoie în continuare de ei, de energia pozitivă transmisă din tribune care ne poate  purta spre victorie.
9  Ce ne puteţi spune despre campionatul actual? dar despre echipă?
În acest moment consider că actuala  desfăşurare a campionatului suportă două consecinţe:o sedimentare în sus şi una în jos şi mai este nevoie doar de constanţă.Oricum, acum putem vorbi de mai multe echipe care pot emite anumite pretenţii  la titlu  ….privilegiul de a spera nu îi mai revine exclusiv Constanţei. Acum Bacăul şi Odorheiul au început să pună probleme multiplei câştigătoare Constanţa şi nu se mai poate spune că ne hazardăm excesiv dacă emitem pretenţii mai mari decât în ediţiile precedente. Doar dacă luăm în calcul această nouă perspectivă putem vorbi deja despre un plus faţă de ediţiile precedente.Pe o pantă ascendentă se înscrie şi Turda care a avut un parcurs surprinzător de bun.În orice caz, îmi doresc să reuşim să eliminăm fluctuaţiile din jocul nostru, să atingem pragul  de maturitate.
10. Despre parcursul european al Ştiinţei ce ne puteţi spune?
Despre parcursul European al Ştiinţei pot afirma că am avut câteva meciuri bune din care am avut foarte multe concluzii de tras, de învăţat. În sezonul 2011-2012 am ajuns pînă în sferturi, anul trecut am ajuns până în grupe;asta înseamnă un plus valoare şi un lucru foarte bun pentru moralul jucătorilor.Ne-am convins că se poate doar că ne lipseşte ceva şi acum suntem în căutarea acelui “ceva”.
10 Sunteţi mulţumit de lot?
Da, eu cred că echipa este bine repartizată pe poziţii , rămîne să mai lucrăm la  omogenizare, la consolidarea mai promptă a relaţiilor de joc, trebuie să profităm la maximum de potenţialul real al jucătorilor pentru că jocul mai suferă încă în anumite momente.
11 Ce părere aveţi despre orele de sport în şcolile din mediul rural?
Personal consider că este o problemă de educaţie; de aici trebuie pornit şi aici trebuie “lucrat”.
 12. Care este cea mai frumoasă amintire a dumneavoastră din postura  de jucător?
Unul dintre cele mai emoţionante momente din cariera mea de jucător a fost  în 1995  într-un meci  disputat împotriva campioanei en titre, selecţionata  Franţei, când am fost nominalizat  în echipa Europei alături de alte nume mari ale handbalului masculin din acea vreme.Pur şi simplu nu îmi venea să cred ……
13. Cea mai mare realizare în calitate de antrenor?Fără îndoială atunci cînd am obţinut  în primul an când am venit la Bacău locul II, cel mai bun loc ocupat de Bacău în istoria sa.
14. Ce s-a  întâmplat cu handbalul masculin românesc? Ce este acum diferit?În primul rând handbalul de azi este mult mai complex, iar intensitatea jocului s-a schimbat foarte mult faţă de anii '90. Sunt jucători care sunt poate mai talentaţi decât generaţiile de  atunci, doar că suferă la capitolul motivaţional. România nu a dus lipsă niciodată de talente, din acest punct de vedere am concurat mereu cu fosta Iugoslavie de unde proveneau  unii dintre cei mai buni handbalişti.
15. In ce relaţii vă aflaţi cu ceilalţi membri din staff-ul de la Bacău?Una foarte bună. Ma consider norocos pentru că am posibilitatea să lucrez cu oameni de caracter, într-un colectiv dornic de performanţă. Nu mă refer aici numai la sportivi, ci la toată lumea  care ne este alături. Toti cei implicaţi în fenomen colaborează  foarte bine pentru a face din Bacău un punct important pe harta sportivă. La Bacău suntem precum o orchestră unde toţi căutăm să ne executăm partitura cât mai corect pentru ca rezulltatul final să fie unul bun.Din fericire, aşa cum mai spuneam, aici am intilnit un colectiv foarte bun, cald, este climatul propice de care avem cu toţii nevoie.
 16. În acest moment putem vorbi despre perspective îmbucurătoare? Ierrahiile handbalistice se tot schimbă însă eu cred că noi avem şansa noastră; încă avem reusurse … Federaţia Română de Handbal are de câţiva ani un proiect pentru creşterea celor mai buni juniori, Centrul Naţional de Excelenţă de la Sighişoara. S-au şi pregătit deja câteva generaţii.
17. Tocmai v-aţi întors de la cursurile de licentiere Master Coach…..          Da, am participat la cursurile de la Silkeborg alături de alţi 28 de antrenori europeni. Pâna la finalul lui 2014, va trebui să  urmez  încă două module ale acestor cursuri, în baza cărora ar trebui să primesc  diploma de “Master Coach” (obligatorie în viitor pentru a sta pe bancă ca antrenor, la jocurile internaţionale), dar şi licenţa “Pro licence”( cea mai înaltă categorie EHF)
Ştiinţa Bacău a fost mai aproape ca niciodată să câştige primul trofeu din istoria clubului la handbal masculin. Trupa lui Eliodor Voica a pierdut finala Cupei României cu HCM Constanţa (scor 44-45), după ce a fost egalată în ultima secundă a timpului regulamentar.  Formaţia băcăuană a cedat apoi la executarea aruncărilor de la şapte metri, după ce s-au jucat şi 20 de minute de prelungiri. A fost un meci dramatic, extraordinar de frumos, urmărit cu sufletul la gură. Până să ajungă în prelungiri, Ştiinţa Bacău a condus HCM Constanţa cu o diferenţă consistentă, cu 27-20 (minutul 50), rezultat care în mod normal ar fi putut fi conservat până la final.
D-le Voica,   Bacăul a fost mai aproape ca niciodată să câştige primul trofeu din istoria clubului la handbal masculin. A fost una dintre cele mai frumoase finale de Cupă pe care le-am urmarit vreodata. Băieţii s-au dăruit exemplar, ţin să vă felicit din tot sufletul 
18 Cum şi din ce cauză avantajul iniţial nu a fost suficient?
Avantajul creat cu 11 min inainte de finalul partidei nu a fost sufficient pt ca au fost o serie de greseli tehnice , care au oferit posibilitatea adversarului nostru de a marca goluri usoare rapid si bineinteles in dinamica pe care o are jocul de handbal astazi, un avans de 5-7 goluri nu este sufficient cu 10 min inainte de final daca nu este bine gestionat .
19. Din păcate este a treia finală pierdută pentru băcăuani; credeţi că acest lucru îi va afecta pe termen lung?
 Personal doream foarte mult sa castig aceasta cupa acum cu echipa si  nu cred ca ar putea avea acest impact ,, pe tremen lung '' datorita faptului ca Bacaul a aratat ca are puterea sa revina ca echipa si sunt convins ca o va face in urmatorii ani . 
20.O concluzie a acestei finale? 
Concluzia ar putea fi ca handbalul masculin a crescut putin cu acest spectacol si ca lupta pt castigarea titlului ramane deschisa .
21. Un cuvânt de încheiere..?Vă mulţumesc pentru interes, invit publicul băcăuan să ne fie alături în număr cât mai mare la meciuri şi, în ceea ce ne priveşte, vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a performa şi a nu-i dezamăgi.
Eliodor Voica, tehnicianul Ştiinţei Municipal Dedeman Bacău şi al Naţionalei României se regăseşte şi  în top-ul  all-time al celor mai buni marcatori ai naţionalei:
1. Vasile Stângă 1.414 goluri
2. Robert Licu 1.054 goluri
3. Ştefan Birtalan 993 goluri
4. Eliodor Voica 867 goluri
Ediţia a14- a Campionatului Mondial de handbal Masculin desfăşurată în 1995   în Islanda a avut următorul clasament final:1.Franţa, 2.Croaţia, 3.Suedia, 4.Germania, 5.Rusia, 6. Egipt, 7.Elveţia, 8.Cehia, 9. Belarus, 10.ROMÂNIA, 11.Spania, 12.Coreea, 1.Cuba, 14.Islanda, 15.Tunis. 16. Algeria, 17.Ungaria, 18.Solvenia, 19.Danemarca, 20.Kuweit, 21. SUA, 22. Maroc, 23.Japonia, 24. Brazilia                        Jucători: ALEXANDRU BULIGAN, SORIN TOACSEN, DANIEL APOSTU, DANIEL COMAN, ADI POPOVICI, CRISTIAN ZAHARIA, CIPRIAN BEŞTA, ELIODOR VOICA, ROBERT LICU, ADRIAN GHIMEŞ, RUDI PRISĂCARU, DUMITRU BERBECE, TITEL RĂDUŢĂ, ALEXANDRU DEDU, ION MOCANU.
Antrenori: VASILE STÂNGĂ; ŞTEFAN ORBAN; ION VĂRGĂLUI

            Mihaela Băbuşanu Amalanci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu